8 Nisan 2012 Pazar

ELMALl & BALLI KEK

Biraz ara vermek zorunda kaldım malesef :( oğlumun kreşden getirdiği grip bütün aileyi sıradan hasta etti. Önce Ege, sonra babamiz ve ben derken neyse ki Deren hafif sekilde atlattı. Ama ben ilaçta alamadığımdan doğal yollarla çözmeye çalıştım, eee uzun sürdü tabi. Sadece biz değil herkes hasta, hastane kuyruk olmuş... İnşallah hepimiz için bu son hastalıktir diyeyim :)
Aksam yemeğinden sonra çayın yanına mutlaka birseyler aranıyor bizde. Dolapta ki bozulmak üzere olan elmaları düşününce aklıma bu kek geldi. Daha önce bir kez yapmıştım ama o elmalarin kurulugu hoşuma gitmemişti. Bu kez kek piştikten hemen sonra bal ekledim ve sonuç mükemmel!!!! :)))

ELMALl & BALLI KEK
Neler Kullandım?
- 2,5 cay bardağı toz şeker
- 3 yumurta (oda sıcaklığında)
- 125 gr. oda sıcaklığında iyice yumuşamis margarin
- 1 limon kabuğunun rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 3 yemek kasığı süt (oda sıcaklığında)
- 1 silme tatlı kasığı tarcin
- 1 su bardağı dövünmüş ceviz
- 2 su bardağı elenmiş un
- 3 adet elma
- 2 yemek kasığı bal

Nasıl Yaptım?
- Kekin güzel kabarmasını istiyorsanız buzdolabından çıkacak malzemelerin kesinlikle oda sıcaklığında olması gerekiyor. Öncelikle bunu belirteyim :)

- Derin bir kaba su ve yarım limonu sıkıp koyalım. 3 adet elmayı soyup cekirdekli kısmı temizleyip 4'e bölerek bu suyun içinde bekletelim. Limonlu su elmaların kararmasına engel oluyor.

- Bir kapta elenmiş un, tarcin, vanilin, kabartma tozunu iyice karıştıralım. Bir çimdik tuz ekleyelim. Ben tatlılara parmağımın ucuyla aldığım bir çimdik tuzu mutlaka koyarım. Kullandığım malzemelerin tadının ortaya çıkmasını sağlıyor.

- Toz seker ve yumurtaları mikserle köpürene dek çırpalim. İçine oda sıcaklığında iyice yumuşayan margarini ve sütü ekleyip çırpalim. Sonrasında unlu karışımı ve limon kabuğu rendesini ekleyip kasikla karışmasını sağlayalım ama çok fazla karıştırmayalım ki kekimiz sert olmasın, birbirine geçmesi yeterli. Cevizleri ekleyip az daha karıştıralım.

- 26 cm'lik kalıbı margarinle yağlayip içine un serpelim. Kalıba alttan vurarak unun her yere bulaşmasını sağlayalım. Vurarak fazla gelen unu dökelim. Bu işlem sayesinde kalıba hiçbir şey yapışmaz ve kekleriniz kolayca çıkar. Ben kelepçeli kalip kullandım. Kelepçeli kalıbın alt kısmından karışım dökülmesin diye 2 kat aluminyum folyo sardım. Karışımı kalıba dökelim.

- Fırını 170 dereceye ayarlayalım. Elmalara uzunlamasina ince çentikler atıp una batıralım. Un, elmanın kekin içine gömülmesini engeller. Çentik attığımız elmaları yelpaze seklinde açıp kekli karışımın üstüne koyup hafifçe bastıralım. Tüm elmalara aynı işlemi uyguladıktan sonra 40-45 dakika pişirelim. Ortasına kürdan batırarak pişip pişmedigini kontrol edebilirsiniz.

- Pişen keki fırından çıkarır çıkarmaz üstüne balı gezdirelim. Bal her yere denk gelecek sekilde ekleyelim. Sonra keki soğumaya bırakıp servis edelim. Afiyet olsun :)
pelly


8 yorum:

  1. ellerine sağlık..Eminim görüntüsü kadar tadı da güzeldir. Seni izlemeye alıyorum.Bende yeni merhaba dedim blog camiasına..BİR BAK İSTERSEN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim :) hemen izlemeye aldım zaten seni ikimiz içinde hayırlı olsun :)

      Sil
  2. çoookk lezzetli gorunuyor canim, ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık çok güzel görünüyor...
    Blogger annelerde gördüm bloğunuzu merhaba demek istedim. Bloğunuzu izlemeye aldım... Ben de beklerim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) evet bloger anneler üyesiyim bende. izlemeye aldım :)

      Sil
  4. Bu ne yaa off!! Aksam vakti okumayaydim iyiydi bu tarifi.. Ellerine sağlık fıstık..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...