27 Mart 2012 Salı

MERCİMEK KÖFTE

Gercekten iyi yaptıgım bir kaç şeyden biridir mercimek köfte.. Heralde insan çok sevdiği yemekleri daha güzel yapıyor :) mercimek köfteyi ne kadar çok sevdiğimi eşime her defasında söylerim, yazık adama gına geldi artık ;D
Bu tarif annemin tarifi oldugundan en lezzetlisi, yapıp yediğinizde bana hak vereceksiniz.

MERCİMEK KÖFTE

Neler Kullandım?
- 2 bardak kırmızı mercimek
- 1 bardak ince bulgur
- 4 bardak su
- 1 büyük boy kuru soğan
- zeytinyağı
- 3 dis rendelenmis sarımsak
- 1 tepeleme tatlı kasığı kimyon
- 2 tepeleme tatlı kasığı domates salçası
- 1 silme tatlı kasığı biber salçası
- 1 yemek kasığı sumak
- istenirse acı pul biber
- 2 çorba kasığı nar eksisi
- 1/2 çay bardağı limon suyu
- 1 bağ dereoto(ince kıyılmış)
- 1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
- 5 adet tazesogan (ince kıyılmış)
- 2 yemek kasığı sızma zeytinyağı
- tuz
- karabiber

Nasıl Yaptım?
- Kırmızı mercimeği süzgeçte iyice yıkayıp bir tencereye koyalım. Üstüne 4 bardak su ve kimyonu ekleyip kapağını yarım kapatıp orta ateşte haslayalim. Mercimekler iyice suyunu çektiğinde bulguru ilave edip altını kapatalım. Karıştırıp kapağını kapatıp en az 20 dakika bekleyelim.

- Soğanı yemeklik dograyalim. Tavaya 3 yemek kasığı zeytinyağı ekleyip soğanları ilave edip orta ateşte pişirelim. Soğanlar biraz yumuşadiginda rendelenmis sarımsağı ekleyip karıştıralım. Salçaları ekleyip 3-4 dakika çevirelim. Altını kapatıp soğumaya alalım.

- Mercimekli harcı genişçe bir kaba alalım. Üstüne soğuyan salçali sosu, tuz, karabiber, nar eksisi, sumak, limon suyu, sızma zeytinyağı ve acı pul biberi ekleyip iyice yoğuralim. Elinizle harcı sıktığınızda toparlanıyorsa ve hafif nemliyse olmuştur. Ama toparlanmiyip ıslaklik yoksa biraz daha zeytinyağı ve limonsuyu ekleyip yogurup tadına bakın.

- Tadı tuzu yerindeyse tüm yeşillikleri ekleyip tekrar yoğuralim. Elinize harçtan parçalar alarak ince uzun şekil verip servis tabağına alalım. Tüm harç bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Afiyet olsun.
pelly

Not: işin sırrı sumak, kimyon, nareksisi ve sarımsakta. Bu yüzden bu malzemelerin eksik olmamasına dikkat edin :)

6 yorum:

  1. ben bir türlü kıvamını ayarlayamam ama bir dahaki sefere senin tarifinle yapacağım.

    YanıtlaSil
  2. Sarimsagi hic duymamistim denemek lazim..
    Biz de mercimekli kofteyi yesil mercimekle yapariz turuncu bulgurun arasindan yesil yesil taneleri gozukur,bide oyle dene derim...diger malzemelerimiz ayni (sarimsak haric)..
    Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. Merhaba...
    Bloglari dolasirken blogunu kesfettim....
    cok hosuma gitti ve izlemeye aldim
    sende buyur gel cok sevirnirim :-))

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar sık bır sunum olmus,ellerine saglık.Mutlaka bu sekilde deneyecegim.
    Sitene uye oldum ,seni de beklerim :)
    www.endininmutfagi.com

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik canim, ba yi li rimmmm bunaa :)

    YanıtlaSil
  6. pellllyyy iste beklediğim tarif :D
    hastayım mercimek köftesinin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...