22 Mart 2012 Perşembe

lSPANAKLl BÖREK

          Bu benim annemden öğrendiğim ve en beğenilen böreklerimden biridir :) annem harika yapar ama yiyenler benim güzel yaptığımı söyler :) Çarşamba günü misafirim vardı ve gelen misafirlerimden Zeynep'in 2 yaşında ki kızı Dila'm bu böreğe bayıldıgi için hemen yapmalıyım dedim. Dila yine istahla yedi ve ben çok mutlu oldum. O bu böreğe "çiçekli börek" diyor :)))

Neler Kullandım?
- 1 kilo ispanak
- 4 yukfa
- 1 büyük bas soğan
- 1 bardak beyaz peynir
- 1 yemek kasığı zeytinyağı
- 1 bardak süt
- 1 bardak sıvıyag
- 2 yumurta
- tuz
- karabiber

Nasıl Yaptım?
- Öncelikle işin en zor kısmı olan ispanagi iyice yıkayalım. Ben sirkeli ve tuzlu suda mutlaka bekletiyorum. Evet ugrastiriyor ama lezzetine değiyor. Ben bu tarifde iglo'nun yıkanmış ayiklanmis Körpe ispanagini kullandım. Tavsiye ederim :) ispanaklarin kök ve sert saplarını ayiklayalim, bunları kullanmayacağız. Yaprak ve taze saplarını dograyalim. Soğanı yemeklik dograyip zeytinyağında çevirelim. İspanaklari ekleyip suyunu bırakmasını bekleyelim. Suyunu tam çekmeden ocaktan alıp ufalanmis peynir, tuz ve karabiberi ekleyelim. Peynir tuzlu oldugundan tuzu tadarak ekleyelim ve soğumaya bırakalım.


- Fırını 180 dereceye ayarlayip ısınmaya bırakalım. Fırın tepsisini yağmayalım. Üzerine 1 yufkayı serelim ve dışa taşan kenarları bırakalım.

- Bir kapta yumurta, süt ve yağı iyice çırpalim ve yufkanın üstüne fırçayla sürelim. bir yufkayı tifterek yayalım, üstüne kasikla her tarafına gelecek sekilde sütlu karışımdan yedirelim. Bir yufkanın yarısını tiftelim. İspanakli harcı her yere gelecek sekilde yayalım. Üstüne 1 yufka tiftip sosu yedirelim. Kalan yarım yufkayı örtelim. Fırçayla sosu sürelim ve fazla kenarları koparalım. En altta ki kenarları dışarı taşan yufkayı içeri katlayip kalan sosu her yere yedirip fırına verelim. Sos kalmazsa 1'e 1 olcuyle tekrar yapabilirsiniz; mesela yarım bardak süt, yarım bardak yağ ve 1 yumurta seklinde.

- Üzeri iyice kizarana kadar pişirelim. Çıtir istiyorsanız soğumaya bırakabilirsiniz ama ben üstünü yumuşak seviyorum. Bu yüzden fırından çıkar çıkmaz her yerine elinizle su serpin, üstünü bezle kapatıp 10-20 dakika bekletin. Afiyet olsun :)
pelly

Not: ben tarifleri biraz anlata anlata yazdığımdan size uzun gelebilir ama aslında çok kolay ve inanılmaz lezzetli bir börek :) bu arada iglo'nun ayiklanmis ispanagi 450 gram kullandım. Zaten 1 kilo ispanak ayiklaninca bu kadar kalıyor :) bu börek ertesi gün hafif soğuk daha lezzetli oluyor, benden söylemesi. Neyse çenem düştü :D

7 yorum:

  1. offffffffffff bayılırım yaa bayılırım....
    blogger annelerınden gelıyorumbende beklerım
    mugeninlistesi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar..Blogger annelerden geldim..Elinize sağlık..Börek neis görünüyor..Banada beklerim..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Hoşgeldim.
    Hayırlı olsun.
    Ellerine sağlııkk..

    Neşeli anne Çiğdem
    www.oglakkizlari.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. merhaba blogger annelerden geldim:)
    hayırlı olsun blogun:)
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. pelincıgım,hem blogger annelerıne hemde bu güzel sitede yemeklerınle hosgeldin diyorum.ıspanaklı börek çok güzel olmuş ellerine saglık.senı ızleme aldım banada beklerım.

    YanıtlaSil
  6. Blog dünyasina hosgeldin:) blogunu rasgele gördum seni izlemeye aldim banada beklerim Mutlaka:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...