15 Mart 2012 Perşembe

FlRlNDA IZGARA BALlK

          Bu bizim ailenin en sevdiği tariflerden biri... Bir İzmirli olarak ciddi balık düşkünüyum. Hatta derler ya; "denizden babam çıksa yerim" diye, aynen öyleyim. Haftada en az 1 kez mutlaka balık tuketiriz.

         Bu tarif hem pratik, hemde cok lezzetli. Ama tabiki işin sırrı balığın tazeliğinden geçiyor. Ben aldığım yere Ege'nin de yiyeceğini üstüne basa basa belirtiyorum. Çok şükür Ege'de tam bir balık delisi :) bu tarif levrek ve çipura ile güzel oluyor. Özellikle ızgara sevenler için ideal :)

FlRlNDA IZGARA BALlK

- Kişi adetine göre levrek veya çipura(ben 2 orta boy deniz levregi kullandım)
- tereyağı
- zeytinyağı
- 1 iyice yıkanmış limon(dilimlenmis, çekirdekleri çıkartılmış olmalı. Çekirdekler acı tat verir)
- 1 ortaboy kuru soğan (piyazlik doğranmis.)
- tuz, karabiber

Nasıl Yaptım?
- Fırını 185 dereceye ayarlayalım.
          

          Öncelikle balıkları iyice yıkayip kağıt havluyla derili yüzeyleri kurulayalim. Balıklara kafa kısmından kuyruğa kadar yatay bir çizik atalım. Her balığın üstüne bir çorba kasığı zeytinyağı gezdirip ön, arka, kafa ve kuyruk kısmını iyice yağmayalım. Çiziklerin icine aralıklı olarak ince kesilen tereyağı parcalari yerleştirelim.

- Balıkların karın kısmına da 2'ser parça tereyağı koyalım. Piyazlik doğranan soğan ve dilimlenmis limonu balıkların karın kısmına dolduralım. Balıkların üstüne tuz ve karabiber serpip yağlanamis tepsi, fırın kabına yerleştirip üstü kizarincaya kadar pişirelim. 5-10 dakika dinlendirip servis yapalım. Afiyet olsunnnnnn :)))

Not: Balik çabuk pistigi icin ortalama 20 dakika yeterli olur ama bu süreç balığın büyüklüğüne göre değişir. Üzerinin kızarmasi olduğunu gösterir.
Ayrıca ESSE'den gördüğünüz ince uzun tavayı aldım ve cok memnunum. Balık çok güzel pişiyor ve yapışmıyor. Tavuk ve ette yapıyorum, sofraya direkt bu şekilde götürüyorum. Çok güzel görünüyor. Fiyatı 15 TL :)

pelly

13 yorum:

  1. Süpermiş, akşama deneyeceğim hemen :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok kolay ve lezzetli oluyor valla :) afiyet olsun :)))

      Sil
  2. eline sağlık :D nefis
    bende aynını yapıyorum ama limon&soğan koymadan. ilk fırsatta seninkini denemeliyim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tavsiye ederim soğan ve limon cok guzel aroma katıyor :) ve hafif oluyor ;)

      Sil
  3. Daha pztsi yedik cuprayi hatunnn
    Gec kaldin geccc bende tereyagli yaptim yaninada bol yesillikli bi salata :))
    Ilk yaptigimda deniycem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) ohhh afiyet olsun. En kısa zamanda bunu da derim, yanina da bol gediklinin salata yine ;)

      Sil
  4. Baligin karnina defne yapragi koyup,aynen sogan ve limonluyorum ama kagida sarip pisiriyorum ve sifir yag koyuyorum ben;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnına defne koyunda hafif acilik veriyor sevmiyorum tadı. Bende tepsiye koyuyorum :)

      Sil
  5. Tatlim simdi actim tarifi tekrar okudum aksam cuprayla yapicam insallah,fotosunuda cekip sana yollucam unutmazsam pelinintatlarindan diye :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika :))) bekliyorum Muğla'da. Şimdiden afiyet olsun :))

      Sil
  6. Pelin'ciğim seni yürekten tberik ederim :)
    Onca işin arasında fırsat bulup bunu bile araya sıkıştırabilmen alkışlanacak bir durum.

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşım yaptım evdekiler parmaklarını yediler :) ne diyeyim sağolasın :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...